یادداشت زیر از پرستو دوکوهکی، روزنامهنگار، است که به خواهش «کاغذ» چند کتاب پیشنهادی خود را به مناسبت نوروز مختصراً معرفی کرده است.
- تب تند آمریکای لاتین | آرتور دموسلاویسکی | روشن وزیری | نشر نی | 32000 تومان
تب تند آمریکای لاتین نتیجۀ تحقیق آرتور دموسلاویسکی، روزنامهنگار لهستانی، دربارۀ علت علاقۀ ساکنان آمریکای لاتین به کمونیسم و البته حوادث و بحرانهای نیمۀ دوم قرن بیستم در کشورهای مختلف این منطقه است.
متن کتاب گزارشگونه و بر پایۀ مشاهدات، ملاقاتها و مصاحبههای نویسنده است. در لابهلای متن اشارههایی میبینیم از مقایسههای نویسنده بین مردم کشور خودش که بیزار از کمونیسم هستند با شیفتگی مردم آمریکای لاتین به کمونیسم. این اشارهها در واقع همان چیزی است که «بیطرفی» روزنامهنگارانه (که میدانیم عملاً وجود ندارد) را با اعلام قبلی نقض میکند و برای من خیلی دلچسب بود. در کتاب مدام به رمانهای آمریکای لاتین ارجاع داده میشود، اما ارجاعها اذیتکننده نیست. خلاصه به علاقهمندان گزارشنویسی و به علاقهمندان تاریخ و سیاست آمریکای لاتین، از کوبا و آرژانتین و برزیل و شیلی و پرو گرفته تا ونزوئلا و اروگوئه، پیشنهادش میکنم.
- بعد از انقلاب (مجموعه گزارشهایی مستند از: ایوان کلیما، میلان کوندرا، نادین گوردیمر، گابریل گارسیا مارکز، ریشارد کاپوشینسکی و دیگران) | فروغ پوریاوری | نشر مهرویستا | 15000 تومان
کتاب مجموعهای است از ۱۴ مقاله/ گزارش/ روایت نزدیک و خواندنی از کشورهایی که شرایط بحرانی انقلاب و شورش را از سر گذراندهاند: کامبوج و چک و کلمبیا و چین و بالکان و آلمان شرقی و غنا و اوگاندا. کیفیت نوشتهها و سبکها با هم متفاوت است، اما در تکتک آنها نکات خواندنی و یادگرفتنی فراوان است.
چند نکتۀ مبهم دربارۀ این کتاب وجود دارد: یکی اینکه گویا چاپ اول این کتاب سال ۱۳۸۰ با نام روایت انقلاب با همین ترجمه ولی به دست نشر و پژوهش فرزان روز منتشر شده بوده است. در کتاب حاضر هیچ اشارهای نشده که تفاوت بین این نسخه و نسخۀ قبلی چیست. از طرف دیگر در شناسۀ کتاب، عنوان کتاب اصلی شمارۀ ۱۳ مجلۀ گرانتا ذکر شده است. بله، عنوان شمارۀ ۱۳ مجلۀ گرانتا After Revolution است، اما فقط ۶ تا از این ۱۴ مقاله در آن شمارۀگرانتا منتشر شدهاند. یعنی مترجم یک جور گردآوری جدید کرده و به انتخابهای سردبیر آن شمارۀ گرانتا (Bill Buford) وفادار نبوده است؟ چرا این چیزها در ابتدا یا انتهای کتاب توضیح داده نشده است؟
- دیوار | علیرضا غلامی | انتشارات مروارید | 8500 تومان
رمانی جمعوجور و خواندنی. زمستان سال ۶۵ وسط جنگ ایران- عراق ما هنوز خیلی بچه بودیم، اما پدر و مادرها موشکباران دو مدرسه پسرانه در بروجرد خاطرشان است: یک دبستان کودکان استثنایی و یک مدرسۀ راهنمایی. این رمان شرح ماوقع آن روز در بروجرد است از زبان و نگاه پسر نوجوانی چهاردهساله. نوجوانی که نام ندارد در شهری مملو از شعارهای ایدئولوژیک که البته نامش برده نمیشود و میتواند هر شهری باشد که درگیر جنگ است. زندگیهای آشفته زیر آتش جنگ با جملههای ساده ولی هولناک این رمان خیلی واضح در ذهن تصویر میشوند.