در هوای گرم این روزها اصلاً جایز نیست که پیادهروها را گز کنم تا به کتابفروشی برسم، حتا اگر از سمت سایه هم بگذریم باز فرقی نمیکند – شهر دیدنی نیست! میپرم تو تاکسی به نزدیکترین کتابفروشی میرسم.
کتاب خیلی زود به چاپ دوم رسیده. ده جستار دربارۀ پرسه در شهر – برای من که دل خوشی از شهر گرم و شلوغ خودم ندارم جالب است. نویسندۀ کتاب دختر یک دیپلمات مکزیکی است که از بچگی در شهرهای مختلفی زندگی کرده. اسم اصلی کتاب پیادهروها است و نمیدانم چرا اسمی انقدر جذاب را تغییر دادهاند – کتاب دو تا مقدمه (مترجم و دبیر مجموعه) دارد که هیچکدام دراینباره توضیح ندادهاند. ورقی میزنم و نگاهی کلی به ده جستار کتاب میاندازم. در یک نگاه به نظرم میرسد که جستارها صرفاً از «شهر» صحبت نمیکند. شهر بهانه است که نویسنده برود سراغ چیزهای دیگر. لااقل تو جستار اول که من کمی از آن را درجا خواندم، نویسنده کموبیش به ادبیات میپردازد. فصلهای دیگر هم عنوانهای جالبی دارند. یکی از جستارها از چرخیدن با دوچرخه در شهر حرف زده که البته من وصفش را در فضای مجازی شنیدم و مشتاق شدم که بخوانمش. (عکس اصلی این گزارش مربوط به این کتاب است – عکسی از والریا لوئیزلی)
چشم جهان (دو جلدی) | رابرت جردن | بهرنگ مافی | پریان | 1100ص | 115000ت
چشم جهان جلد اول از یک مجموعۀ چهارده جلدی است. این جلد اول خودش انقدر مفصل است که ناشر تو دو جلد منتشرش کرده و باز هم خیلی یقر شده. چرخ زمان یک مجموعۀ خیلی خیلی معروف و پرفروش ادبیات فانتزی است. داستان تحت تأثیر اسطورهها و ادیان مختلف جهان است و فضای داستانها کموبیش به قرون وسطا شبیه است. ترجمۀ فارسی چشم جهان حدود یک ماه پیش منتشر شد. اول که کتاب را باز کرده بودم با دیدن قیمتش بلافاصله گذاشتم سر جایش. اما تو این یک ماه کمکم کتابهای جدید که منتشر شد دیدم همین است که هست! کاری نمیشود کرد. یعنی وقتی به این نتیجه رسیدم که سروکارم به کتابهای نشر مرکز و نشر نو افتاد. طرح جلد فارسی کتاب اصلاً به داستان نمیخورد و آن فضای ماجراجویانه را ندارد. قیمت و طرح جلد و تبلیغ کم باعث شده که کتاب خیلی فروش خوبی نداشته باشد، اما مجموعه چنان معروف است در دنیا که گمانم کسی که ادبیات فانتزی دوست داشته باشد دیر و زود برود سراغش.
جستاری در فرهنگ وغ وغ ساهاب | محمد محمدعلی و فریده خرمی | کتابسرای تندیس | 256ص | 24000ت
راهنمای کتاب کتابفروشی که میدانست صادق هدایت از نویسندههای محبوبم است، این یکی را نشانم داد و گفت این با آن جستار یوسف اسحاقپور یا آن یکی کتاب بوطیقای بوف کور فرق دارد. بلافاصله کسی آمد و کتابی خواست که برای دختر جوان هنردوستی که داستانهای ایتالیایی هم میخواند مناسب باشد. باید خودم بفهمم جریان از چه قرار است. کتاب را زیر و زبر میکنم، چیز خاصی نمیفهمم مگر همان چیزی که اسم کتاب نشان میدهد. ای وای، کتاب هیچ مقدمهای هم ندارد. میگذارمش کنار که راهنما برگردد، اما فایده ندارد. از سر بیکاری کمی از کتاب را میخوانم. در بخش اول دربارۀ کتاب وغ وغ ساهاب صادق هدایت توضیح داده – که وغ وغ ساهاب وسیلهای است که…، که بخشهایی را مسعود فرزاد نوشته، که کتاب مجموعهای از قضایا است والی آخر. بخشهای دیگر را که میبینم کمکم دستگیرم میشود: این کتاب درواقع هر کدام از بخشهای کتاب هدایت را بررسی کرده و مثلاً وجوه کنایی آن را نشان داده و نکات فرهنگی و قدیمی قضایا را شرح داده و… در مجموع کتاب جذابی به نظر میرسد، حتا اگر کتاب هدایت را نخوانده باشید.
انسان خداگونه | یووال نوح هراری | زهرا عالی | نشرنو | 552 ص | 64000 ت
انسان خداگونه به نوعی دنبالۀ کتاب انسان خردمند است. انسان خردمند الان چاپ دوازدهم است و احتمالاً این یکی هم فروش خوبی داشته باشد. راهنمای کتاب در جواب همین حرفم گفت «ما صدتا سفارش دادیم که نداشتند و پنجاه نسخه دادند.» بله، هنوز به خانه نرسیده بودم که کانال تلگرامی ناشر هم خبر انتشار چاپ دوم را منتشر کرد. گمان نمیکنم توضیحی بیش از این نیاز باشه – انسان خردمند کتاب شناختهشدهای است و اگر هم کسی آن را نشناسد با یک جستوجو ساده دانستنیها را پیدا میکند. میماند فقط خواندن خود کتاب که حالا خواندن کتاب دیگر نویسندهاش هم لابد به قبلی اضافه میشود.